Wendelstein 7-X

Σχηματικό διάγραμμα του συστήματος πηνίου (μπλε) και πλάσματος (κίτρινο). Η γραμμή του μαγνητικού πεδίου είναι επισημασμένη με πράσινο χρώμα στην κίτρινη επιφάνεια του πλάσματος.
Είσοδος του ερευνητικού συμπλέγματος Wendelstein 7-X στο Γκράιφσβαλντ.
Υπεραγώγιμες γραμμές τροφοδοσίας εγκαθίστανται στα υπεραγώγιμα επίπεδα πηνία..
Κατασκευαστική πρόοδος των Μάιο του 2012. Ορατά είναι ο τόρος και ο μεγάλος γερανός οροφής.
Άποψη ευρείας γωνίας μέσα στο W7-X stellarator (υπό κατασκευή), η οποία δείχνει τα ανοξείδωτα καλύμματα και τις υδρόψυκτες χάλκινες πλάκες (οι οποίες θα καλυφθούν από πλακίδια γραφίτη). Εγκαθίστανται ως προστατευτική θωράκιση ενάντια στις αλληλεπιδράσεις του πλάσματος με τα τοιχώματα.

Ο αντιδραστήρας Wendelstein 7-X (W7-X) είναι ένα πειραματικός stellarator (αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης) κατασκευασμένος στο Γκράιφσβαλντ της Γερμανίας, από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Φυσική Πλάσματος (IPP), και ολοκληρωμένος τον Οκτώβριο του 2015.[1] Είναι μια περαιτέρω εξέλιξη του Wendelstein 7-AS. Ο σκοπός του Wendelstein 7-X είναι η αξιολόγηση των κυρίως τμημάτων ενός μελλοντικού αντιδραστήρα σύντηξης ο οποίος θα κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας τεχνολογία stellarator. Ο τρέχων αντιδραστήρας δεν αποτελεί ένα βιώσιμο οικονομικά εργοστάσιο ενέργειας σύντηξης.

Ο αντιδραστήρας Wendelstein 7-X είναι η μεγαλύτερη συσκευή σύντηξης η οποία χρησιμοποιεί την έννοια του stellarator, η οποία ήταν το πνευματικό παιδί του φυσικού Λάιμαν Σπίτζερ. Σχεδιάζεται να λειτουργεί μέχρι 30 λεπτά σε κατάσταση συνεχούς αποφόρτισης πλάσματος. Με αυτόν τον τρόπο επιδεικνύει ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό για τα μελλοντικά εργοστάσια ενέργειας σύντηξης: συνεχής λειτουργία.

Το πρόγραμμα ονομάστηκε από το όρος Wendelstein στην Βαυαρία στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Είναι αναφορά στο προγενέστερο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πρίνστον, το Πρόγραμμα Μάττερχορν.[2]

Οι ερευνητικές εγκαταστάσεις αποτελούν συνεργατικό πρόγραμμα με το Πανεπιστήμιο του Γκράιφσβαλντ.

  1. Clery, Daniel. «The bizarre reactor that might save nuclear fusion». sciencemag.org. Science Magazine. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2015. 
  2. WI-A, WI-B, WII-A, WII-B, W7-A: Grieger, G.; Henner H., Wobig H. (1985-09-01). «Wendelstein stellarators». Nuclear Fusion 25 (9): 1231. doi:10.1088/0029-5515/25/9/040. 

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search